13 Eylül 2011 Salı

başbakan erdoğan mısır ziyareti ve konuşması video

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dört günlük Kuzey Afrika turunun ilk durağı olan Mısır'da sevinç gösterileriyle karşılandı.

Kahire Havaalanı'na dün gece varan Erdoğan'ı Geçici Başbakan İsam Şeref ile birlikte 1.000-1.500 kişilik bir kalabalık karşıladı.

Reuters ajansı "Türkiye-Mısır gelecek için el ele" ve "Kahraman Erdoğan" pankartları açan göstericilerden çoğunun Müslüman Kardeşler ve benzeri İslamcı gruplardan olduğunu yazdı.

Ajansa göre kalabalıktaki büyük pankartlardan birinde "Erdoğan, Erdoğan, Kardeşler'den sana kocaman bir hoşgeldin" yazıyordu.

Erdoğan kendisini karşılamaya gelenleri Arapça olarak ''Türkiye ve Mısır el ele. Selam olsun Mısır gençliğine, Mısır halkına. Allah'ın selamı üstünüzde olsun'' sözleriyle selamladı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre Erdoğan'ın sözlerine büyük bir coşkuyla karşılık veren Mısırlılar, ''İslam'ın kurtarıcısı, Allah'ın azizi Erdoğan'', ''Türkiye-Mısır tek yumruk, abluka kırılacak'' diye sloganlar atarak, tempo tuttu.

Başbakan Erdoğan ve beraberindekiler konaklayacakları otele giderken güzergah boyunca da çok sayıda Mısırlı sevgi gösterisinde bulundu.

Erdoğan, İsrail'e karşı attığı son adımlar nedeniyle Arap kamuoyunda daha da takdir toplamıştı.

Ancak BBC'nin Kahire'deki muhabiri Jonathan Head, Erdoğan'ın Mısırlı evsahiplerini huzursuz etmemek için ziyareti boyunca İsrail karşıtı söylemini yumuşatmak zorunda kalabileceği görüşünde.

Muhabirimize göre Mısır hükümeti, geçen ay İsrail sınırında bir grup Mısırlı askerin öldürülmesine kızan ve geçen Cuma günü Kahire'deki İsrail büyükelçiliğine saldıran halkının öfkesini yatıştırmaya çalışıyor.

Büyükelçiliğe yapılan saldırı yüzünden İsrail büyükelçisi kaçmış, Mısır da Amerikan hükümetine 1979'daki barış anlaşmasına sadık olduğu güvencesini vermek zorunda kalmıştı.

Mısır, İsrail'le bu anlaşmayı imzaladığından beri ABD'den milyarlarca dolarlık yardım almıştı.

Erdoğan'ın Gazze özlemi

Erdoğan, Mısır'a hareketinden önce düzenlediği basın toplantısında ''Mısır'ın şu an içinden geçmekte olduğu bu kritik, bu zorlu süreçte Türkiye olarak, her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu, özellikle göstermemiz gerekiyor. Yapacağımız temaslarda, Türkiye'nin dostluk ve kardeşliğini güçlü bir şekilde vurgulama imkanımız olacak'' demişti.

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin ''Ziyaretiniz sırasında Gazze'ye gidecek misiniz?" sorusu üzerine, şunları söyledi:

''Gazze'ye ziyaretim söz konusu değil, fakat Gazze'yle ilgili ziyaret özlemimin olduğunu da açıkça söylemek isterim. En kısa zamanda da Gazze'yi ziyaret etmenin hasreti içindeyim bunu ifade edeyim."

Erdoğan, Mısır temaslarına Meçhul Asker Anıtı ve Türk Şehitliği'ne çelenk koyarak başlıyor.

Başbakan daha sonra El Ezher Şeyhi Ahmet el Tayyib, Mısır Müftüsü Dr. Ali Cuma, Yüksek Askeri Konsey Başkanı ve Savunma Bakanı Mareşal Muhamed Hüseyin Tantawi ve Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi ile başbaşa görüşmeler yapacak.

Filistin'in devlet ilanına destek vermenin yollarını aramak üzere toplanan Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi'ne hitap edecek olan Erdoğan, Başbakan İsam Şeref ile de görüşecek.

Erdoğan daha sonra Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Kuruluş Deklerasyonu'nu imzalayıp ortak basın toplantısına katılacak.

Başbakan ayrıca ABD Başkanı Obama'nın ünlü konuşmasını yaptığı Kahire Üniversitesi'nde de Mısır ve uluslararası kamuoyuna yönelik bir konuşma yapacak.

Erdoğan'ın Mübarek rejiminin devrilmesinde rol alan gençlerin liderlerini kabul etmesi ve ülkedeki Kıptilerin liderleri ile görüşmesi de bekleniyor.

Erdoğan'a gezisinde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, üst düzey bürokratlar ve iş adamları eşlik ediyor.

Ayrıca başbakanın eşi Emine Erdoğan, oğlu Bilal, kızı Sümeyye Erdoğan da geziye katılıyor.

Ziyarete katılan iş adamları için Ankara ve İstanbul'dan birer uçak kalktı.

Heyetin bundan sonraki durakları Mısır gibi bu yıl içinde rejim değişikliği yaşayan Tunus ve Libya olacak.


0 yorum:

Blogger Template by Clairvo