16 Mart 2011 Çarşamba

İktisat Bölümünün amacı, İktisat Bölümü İş Olanakları


İktisat Bölümü'nün amacı nedir?

Lisans düzeyinde iktisat öğreniminin temel amacı öğrencilere sağlam bir teorik altyapı kazandırmak ve bunu uygulamalı alanlarda ekonometrik ve istatistiki
yöntem ve analizlerle destekleyerek öğrencilere ekonomik sorunları kavrama ve çözümleme yeteneğini kazandırmaktır.

Öğrencilere gerçek hayattaki ekonomik olaylara ve sorunlara
yaklaşımlarında geniş bir perspektif verebilmek ve bu sorunların çözümünde güncel analitik araçları uygulayabilme yetisini kazandırmak hedeflenir.



 


İktisat Bölümü'nde hangi dallarda eğitim verilir?

Üniversitelerin İktisat bölümlerinde İktisat Teorisi, İktisat Tarihi, İktisat Politikası, İktisadi Gelişme ve Uluslararası İktisat gibi anadalar bulunur.



İktisat Bölümü'nde hangi dersler görülür?



Öğrenciler, ekonomi biliminin esasını oluşturan mikro iktisat, makro iktisat, uluslararası iktisat, banka ve finans, para teorisi, büyüme ve kalkınma gibi temel derslerin yanı sıra, bu alanlarda bilimsel çözümlemelerin gerektirdiği analiz araçlarını kullanma yeteneğini edinmeleri amacıyla, matematik, istatistik ve ekonometri gibi destek dersleri alırlar. Ekonomi eğitimini tamamlayıcı nitelikteki işletme, muhasebe, hukuk dersleri de bölüm eğitiminin temel unsurlarındandır.



Öğrenciler temel iktisat eğitimine ek olarak ileri sınıflarda üretim, yönetim, pazarlama, finans piyasaları, vergi sistemleri, kamu maliyesi, Türkiye ekonomisi, dünya ekonomisi, AB ekonomisi, sanayi ekonomisi, kurumsal ekonomi, çalışma ekonomisi, çevre ekonomisi, psikolojik ekonomi gibi çok çeşitli alanlarda seçmeli dersler alarak eğitimlerini tercih ettikleri alanda devam ettirirler.



İktisat Bölümü'nde okumak için hangi nitelikler gereklidir?



Bu bölümü tercih edecek olan adayların ortalama bir sayısal düşünme yeteneğine sahip olmaları ve teorik açıklamaları anlayabilecek düzeyde bulunmaları gerekmektedir. Bunun yanında genel olarak sosyal bilimler formasyonunun gerektirdiği sözel yetenekler gibi bazı özelliklere de sahip olmaları beklenir.



İktisat bölümü mezunları hangi niteliklere sahip olur?



İktisat alanında uzmanlaşmak, öğrencilere iktisadi teorileri derinlemesine anlama becerisi kazandırırken; onlara ulusal, bölgesel ve küresel düzeyde ekonomilerin işleyiş biçimini kavrama yeteneği sağlayacak gerekli bilgi donanımını da sağlar.



Türkiye ekonomisinin hızla gelişen dünya ekonomisi ile entegrasyonunda, ihtiyacı olan kısa ve uzun vadeli gelişmeler ile ilgili öngörülerde bulunabilecek, ekonominin çeşitli sektörlerindeki olası aktiviteleri uluslararası platformda takip edip bunların yine kısa ve uzun vadeli stratejilerini saptayabilecek, Türkiye'nin başta kamu kesimi olmak üzere tüm ekonomik birimlerinin karar alma mercilerinde görev alabilecek düzeyde elemanlar yetiştirmek amaçlanır.



İktisat bölümü mezunları hangi alanlarda görev yapar?



İktisat mezunlarının gerek kamu gerekse özel sektörde iş imkanları oldukça fazladır. Çeşitli bakanlıklar tarafından açılan müfettiş, denetçi ve uzman yardımcılığı sınavlarına girebilir, iktisat uzmanı, araştırıcı olarak çalışabilirler. Devlet ve özel sektöre ait bankalar, araştırma kuruluşları, yerli veya uluslararası şirketler de bölüm mezunlarının istihdam edildiği kurumlardır.



Bölüm mezunları, uluslararası piyasalar ve kurumlarda etkin görevler alabildikleri gibi, yüksek lisans ve doktora programlarına devam ederek akademik kariyer de yapabilirler.



İktisat eğitimi, genel olarak, sınırlı kaynaklarla insan ihtiyaçlarının karşılanmasında bireylerin ve toplumların kararlarını ve bu kararların, nedenlerini, etkilerini ve etkinliğini incelemeye yöneliktir. Dolayısıyla iktisatçılar insanların ne kadar çalışacakları, hangi ürünü satın alacakları, ne kadar tasarrufta bulunacakları, tasarruflarının ne kadarını yatırıma dönüştürecekleri gibi kararlarını inceler.



Diğer taraftan iktisat ortalama gelirdeki artış ve fiyatların yükselme düzeyi gibi ekonominin bir bütün olarak tamamını etkileyen güçleri ve eğilimleri de analiz eder.



Günümüz toplumlarındaki sorunları anlamamızı sağlayan iktisat biliminin incelediği konular arasında işsizlik ve enflasyon, iktisadi büyüme, uluslararası ekonomik ilişkiler ve iktisat politikaları önem taşımaktadır.İktisatçılar uygulamada karşılaşılacak sorunlara çözüm getirebilecek ve hatta yönetimi elinde bulunduranların kararlarında etkin olacak bilgi birikimine sahip olmalı; analitik düşünce ve sentez yapma kabiliyetlerini geliştirerek çağın ihtiyaçlarına cevap verebilmelidir.



Mezunların Ünvanı ve Çalışma Alanları



Mezunlarına Lisans Diploması ve "İktisatçı" ünvanı verilir. İktisatçıların ekonomi tarihini iyi bilmeleri, teorilerin arka planına hakim olmaları, olaylar arasında bağlantı kurabilmeleri, mevcut ve ihtimal sorunlara çözüm üretebilecek formasyona sahip olmaları beklenmektedir.



Programı tamamlayan öğrenciler, iktisat, işletme ve siyaset bilimi gibi alanlarda yüksek lisans öğrenimi görebilir veya değişik araştırma kurumlarında, işletmelerde ya da yükseköğretim kurumlarında görev alabilirler. Çeşitli bakanlıklarda, kamu ve özel bankalarda müfettiş, denetçi ve uzman olarak görev alabilir, uluslararası piyasalar ve kurumlarda, araştırma şirketlerinde çalışabilirler. Bölümü bitiren öğrencilerin iyi düzeyde İngilizce bilmeleri ve bilgisayar teknolojilerine hakim olmaları diğer iktisatçılar arasında avantajlı bir konuma sahip olmalarını sağlar

0 yorum:

Blogger Template by Clairvo