16 Mart 2011 Çarşamba

Hürriyet kasidesi'nin açıklaması,namık kemal kasidesi


1.beyit:şair birinci beyyitte devlet düzendeki bozukluklar ,adaletsizliklerden dolayı çok rahatsız olmuş ve dafazla beklemeden istifa etmiştir bu beyitte bu istifanın nedeni açıklanmaktadır.

2.beyit:burada şairimiz kendini geliştirmiş aydın geçinen kişiletin halkı için çalışmayı kendisine görev bilmeyi gerektiğini dile getiriyor.

3.beyit:şair burada milleti cevhare benzetiyor. bu milletin çok güçlü bir yapıya sahip oldığunu şuan içinde bulunduğu durumdan dolayıgüçsüz görünsede başkaları tarafından aşalansada değerlerinden hiç bir şey kaybetmediğini dile getiriyor.

4.beyit:biz bu vatan topraklarında dünyaya geldik ülkemiz uğruna çalışırken eziyet çeksek hatta bu yolda ölsek üzücü olmaz.

5.beyit:insanlara zülüm edenlere yardım edenler aşalık birer dalkavukturlar diyor.







Arkadaşlar bndende soruların cvpları

Hürriyet kasidesi s:38,39,40,41



1)a-)Her beytin ikinci dizesinin -etten sesleri ile bitmesi şiirin ahengini sağlayan unsurlardır.

b-)Verilen kelimeler uzun ses değerine sahip kelimelerdir.Bu kelimelerin kısa ses gibi okunması şiirin ahenginin bozulmasına sebep olur.



2)a-)Hürriyet kasidesi ile Nef'i'nin kasidesi söyleyiş tarzı bakımından farklıdır.Çünkü Hürriyet kasidesinde hürriyet,Nef'i'nin kasidesinde ise Murat Han'ın övgüsü işlenmiştir.Temaların farklı olması söyleyiş tarzının da farklı olmasına sebep olmaktadır.

b-)Nef'i'nin kasidesi dönemin kaside geleneği,devlet büyüklerini övme geleneği ve döneminde yapılan bahar eğlenceleri geleneğini yansıtmaktadır.

Hürriyet kasidesi'nde Hürriyetten bahsedilmesi,dönemin yönetiminin eleştirilmesi ve nazım şekli aynı kalmakla birlikte kasidenin içeriğinin değiştirilmesi açısından dönemin edebi,siyasi ve sosyal özellikleriyle ilişkilidir.



3)a-)Yerlerinin değiştirilmesi şiirin akışını ve anlamını bozmamaktadır.Çünkü kasidede her birim kendi içinde anlamlıdır.Diğer birimlere sarkmadan anlam,aynı birim içinda başlar ve biter.

b-)Anlamlı bir bütün haline getiren unsur ''Hürriyet'' temasıdır.



4)a-)Hürriyet kasidesi'nin Yapı Özellikleri

-31 beyitten oluşmuştur.

-aa/ba/ca....... şeklinde kafiye düzenine sahiptir.

-Hürriyet teması işlenmiştir.

-Aruz ölçüsüyle yazılmıştır.

b-)Divan şiiri geleneğinin devam ettiğini,buna rağmen hürriyet gibi bir temanın işlenmesi nazım şeklinin içeriğinde bir yenilik yapıldığını göstermektedir.



5)Hürriyet kasidesi'ndeki''cihangirane bir devlet çıkardık bir aşiratten''ifadesi tarihi bir değeri,''mürüvvet-mend olan mazluma el çekmez i anetten'',''çıkar asar-ı rahmet ihtilaf-ı re'y-i ümmmetten''ifadeleri de sosyal değerleri göstermektedir.

6)Hürriyet kasidesindeki hürriyet teması tanzimat döneminin ana unsuru olması dolayısıyla dönemin gerçekliği yönüyle farklıdır.

7-)a-Hürriyet kasidesinin teması hürriyettir.Bu tema,divan şiirinde işlenen temalardan döneminin gerçekliği yönüyle farklıdır.

b-)Namık Kemal'in divan şiirinden farklı olarak hürriyet temasını işlemesi,Tanzimat Dönemiyle birlikte ''birey'in'' ön plana çıktığını göstermektedir.



8-)Hürriyete doğru ve Hürriyet adlı şiirlerdeki hürriyet teması,şiirin bütününe yayılarak işlenmiştir.Hürriyet Kasidesi'nde ise,hürriyet teması birimler içinde işlenmiştir.



9-)''Yere düşmekle cevher sakıt olmaz kadr u kıymetten'' dizesi bir atasözü olması dolayısıyla ''irsal-i mesel'' sanatı vardır.

''ittihad'' ve ''ihtilaf''sözcüklerinde zıt anlamlı olmalarından dolayı ''tezat''sanatı ''çıkar asar-rahmet ihtilaf-ı re'y-i ümmetten''dizesi Hz.Muhammed'e ait bir hadis olması dolayısıyla ''iktibas'' sanatı vardır.



10-)Yeni Kavram İmgeler;Hürriyet,Vatan-sevgili,Vatan yolunda toprak olmak,Gayret-cevher,Hamiyyet kanıyla yoğrulmak.

12) Bu na kişisel Cevaplar

13-)Namık Kemal,edebiyat tarihlerinde de anıldığı gibi bir ''vatan şair''idir.Çünkü ömrünü bu uğurda harcamış,eserlerini ''vatan''merkezine oturtmuştur.



14-)a-)Namık Kemal,döneminin yenilik yanlısı ve ilerici şahsiyetlerinden birisidir.Günlük konuşma dilinden yaptığı alıntıların yanısıra,Türk şiirinde o zamana kadar görülmemiş hürriyet,esaret,vatan,kalb-i millet gibi kavram ve

temaları kullanmıştır.Düz yazılarında etkili bir üslup kullanmıştır.

0 yorum:

Blogger Template by Clairvo