16 Mart 2011 Çarşamba

Ankara'nın yöresel ve meşhur yemekleri nelerdir?


Dünya mutfağıdna  söz sahibi olan mutfağımız  o kadar  geniş ki  her bir ilde bambaşka lezzetlerle karşılaşıyoruz..Başkentimiz ankarada bu lezzetleri bünyesinde barındırmakta..









Eski Ankara mutfağı evin en büyük kısmını meydana getirirdi. Bir tarafta ocak ve tandır önce büyükler sonra ev halkı otururdu.

Çorbalar: Aş çorbası dutmaç keşkek çorbası miyane çorbası sütlü çorba tarhana çorbası toyga çorbası



Et Yemekleri:
Ankara tavası alabörtme calla çoban kavurması ilişkik kapama orman kebabı patlıcanlı et sızgıç siyel siyer.



Pilavlar:
Bici bulgur pilavı oğmaç aşı pıtpıt pilavı.



Köfteler:
Kadınbudu köfte mucirim köftesi yumurtalı köfte tohma tiritli köfte.



Dolmalar:
Efelek dolması mantı şirden dolması (bumbar) yalancı dolma yaprak dolması.



Börekler - Çörekler:
Altüst böreği ay böreği bohça böreği entekke böreği hamman kol böreği papaç pazar böreği tandır böreği yalkı.



Yemekler:
Carcıran bici aşı çılbır çırpma göçe ***er kaile keşkek yemeği köremez mıhlama omaç papara saz tamtak tiridi topaç.



Hamur İşi Yemekler:
Bazlama cızlama gözleme nevizme öllüğün körü su böreği.







Tatlılar - Kompostolar:
Ayva boranası baklava bırtlak daşlak ekir fıslak höşmerim karga beyni kar helvası kaygana köyter omaç perçem saraylı tiltil helvası tuhafiye zerdali boranası zerdali hoşafı. kabak tatlısı




Ekmekler:
Bazlamacın bezdirme gizleme çerpit ebem ekmeği kartalaç kömbe kete saçkıran şerit




Eski Ankara mutfağı evin en büyük kısmını meydana getirir. Bir tarafta ocak ve tandır, bir tarafta kışlık erzakın muhafaza edildiği kiler bulunurdu. Ankara yemekleri oldukça çeşitlidir. Çorbalar; aş, dutmaç, keşkek, miyane, sütlü, tarhana ve toyga çorbaları, et yemekleri; Ankara tavası, alabörtme, calla, çoban kavuması, ilişkik, kapama, orman kebabı, patlıcanlı et, sızgıç, siyel, siper, pilavlar; bici, bulgur pilavı, oğmaç aşı, pıt pıt pilavı, dolmalar; efelek dolması, mantı, şirden dolması (humbar), yalancı dolma, börekler- çörekler; alt-üst böreği, ay böreği, bohça, entekke böreği, hamman, kaha, kol böreği, papaç, Pazar böreği, tandır böreği ve yalkı yemeklerden bazılarıdır.

0 yorum:

Blogger Template by Clairvo