1 Ağustos 2010 Pazar

Saç Bitlerinin Özellikleri ve Kurtulmak İçin En Etkili Çözümler

Saç Biti Nedir?

Saç bitleri saçlarda çoğalıp yaşayan, kafa derisindeki kandan beslenen küçük böceklerdir. Bitlerin büyüklüğü susam tanesi kadar olup, 6 bacakları vardır ve renkleri bronzdan grimsi beyaza kadar değişmektedir. ömürleri 30 gündür ve kafa derisinden uzakta sadece 2 gün yaşayabilirler.
Sirke , saç bitinin yumurtasına verilen isimdir. küçük beyazımsı toplu iğne başı büyüklüğünde saç tellerine yapışık duran beneklerdir. Sirkeler önce saç derisine çok yakın bir yere bırakılırlar, daha sonra saç uzadıkça saç dibinden uzaklaşırlar. Sirkeler yaklaşık 7 ila 10 gün arasında yumurtadan çıkarlar ve 7 gün içinde olgun bir bit halini alırlar.

Saç bitleri tırmanırlar, uçup zıplayamazlar ve hayvanların üzerinde yaşamazlar. Bacaklarının ucundaki kanca benzeri kıskaçları ile saça tutunurlar. Sirkeler genellikle ensedeki, kahküllerin altındaki ve kulak arkasındaki saç tellerinde bulunurlar.

Saçta Nasıl Çoğalırlar?

Saç biti baş teması ya da bazen bitlenmiş birisi ile ayni şapkanın, başlığın giyilmesi, ayni tarağın veya fırçanın kullanılması yoluyla yayılır.

Bitlerin Alametleri Nelerdir?

Belirti olmayabilir, ya da aşağıdakiler sayılabilir:

- Saçta gıdıklanma duygusu

- Bit ısırmalarından dolayı kafada kaşıntı

- Kaşınmalardan dolayı kafa derisinde yaralar oluşabilir ve kimi zaman bu yaralar iltihaplanabilir.

- Yastık üzerinde ince siyah tozlar (bit dışkısı) ya da soluk gri bit derisi görülebilir.

Saç Biti Bulursanız Ne Yapmalısınız?

Evdeki diğer kişilerde de olup olmadığını kontrol edin ve bit ilacını sadece kafasında bit olanlara uygulayın. Bit ilacını bit bulaşmış herkese ayni günde uygulayın. Bit ilacı uygulamasını 7 gün sonra tekrarlayın. yakın temasta bulunduğunuz arkadaşlarınıza ve iş arkadaşlarınıza sizde bit bulunduğunu haber verin. Bitlenmiş kişi bit ilacının ilk uygulanmasından sonra işine veya okuluna dönebilir.

Saç biti nasıl tedavi edilir?

12 aylıktan küçük bebekler için ya da hamileyseniz veya emziriyorsanız ya da hassas bir cildiniz varsa, bir doktora danışınız. Kimyasal ilaçlarla temizleme yerine elle toplama önerilebilir. Saç biti ilaçları reçetesiz olarak eczanelerden satın alınabilir. Belirtilen kullanım talimatlarına uyunuz. Kullanılan ürünlerin göze kaçmamasına dikkat ediniz;gözleri bir havlu ya da elbezi ile kapatınız ve urunu uygularken eldiven kullanınız. Kullandıktan sonra ellerinizi yıkayınız.

Önemli ve Yararlı Öneriler:

ilaç uygulamasından önce (ya da sonra) saç kremi kullanmayınız. Isı ilacı etkisiz hale getirebileceğinden, ilaç uygulamasından sonra saç kurutma makinesi kullanmayınız. ilacı uyguladıktan sonra 1-2 gün saçı yıkamayınız.

ilaçtan sonra urunun etkili olup olmadığını kontrol edin. saçı ince dişli bir tarak ile tarayıp, tarağı kağıt mendil veya bir bez ile sildikten sonra her hangi bir hareket görüp görmediğinize bakin. Bitler hala canlı ise, saç biti kullandığınız ilaca dirençli olabilir. saçı yıkayıp farklı bir bile. ime sahip başka bir ürün (eczacınıza sorunuz) ile yeniden ilaçlayın. Eğer diğer ilaç da etkisiz olursa saçın her gün kontrol edilip, bitlerin ve sirkelerin ince dişli tarak ve tırnak uçları ile toplanması geriye kalan tek seçenektir. Bu işlem çok zahmetlidir ama dikkatlice uygulanırsa, zamanla saçın bütün bitlerden ayıklanması mümkün olacaktır. işlem sırasında büyüteç kullanılması yumurta ve bitlerin daha kolay görülmesinde yardımcı olabilir.Tarakları, fırçaları, başlıkları ve yatak takımlarını kontrol ediniz. Taraklar ve fırçalar 10 dakika sureyle (50 derecenin üzerinde) deterjanlı sıcak suya yatırılabilir. Yatak takımları, giysiler ve havlular çamaşır makinesinin sıcak yıkama programında yıkanabilir ya da kurutma makinesinin sıcak programında kurutulabilir. Yıkanamayan ya da kuru temizleme yapılamayan şeyler -örn. şapkalar, en az dört gün sureyle bir plastik torbada tutulabilir. Sirkelerin toplanması şart değildir. Saç bitinin toplum içinde yayılmasını azaltmanın en iyi yolu, çocuğunuzun saçını haftada bir kontrol etmektir.

0 yorum:

Blogger Template by Clairvo