1 Ağustos 2010 Pazar

Kurumsal Negatif Öğrenme

İşte kadercilere böyle gelmiş böyle gider diyenlere,sorgulamadan ömür sürenlere çok güzel bir yazı..
Mutlaka okuyun...

Kurumsal Negatif Öğrenme...
--------------------------------------------------------------------------------
Kafese beş maymun koyarlar. Ortaya bir merdiven yerleştirir, tepesine de iple muzları asarlar. Her bir maymun merdivenleri çıkarak muzlara ulaşmak istediğinde, dışarıdan üzerine soğuk su sıkarlar.

Her bir maymun, aynı denemeye giriştiğinde buz gibi soğuk suyla dışarı atılır. Bütün maymunlar, bu denemeler sonunda sırılsıklam ıslanırlar. Bir süre sonra, muzlara doğru hareket eden maymunlar diğerleri tarafından engellenmeye başlanır.

Daha sonra, su kapatılıp maymunlardan biri dışarı alınır ve yerine yeni bir maymun (Adı, "A" olsun) koyulur. İlk yaptığı iş, muzlara ulaşmak için merdivene tırmanmak olur; fakat diğer dört maymun, buna izin vermez ve yeni maymunu döverler.

Ardından, ıslanmış maymunlardan biri, daha yeni bir maymunla (Adı, “B” olsun) değiştirilir ve ikinci yeni maymun, merdivene ilk yaptığı atakta dayak yer. Bu ikinci yeni maymunu (B) en şiddetli ve istekli döven ilk yeni maymundur (A).

Islak maymunlardan üçüncüsü de değiştirilir. En yeni gelen maymun (Adı, “C” olsun) da ilk atağında cezalandırılır. Diğer dört maymundan yeni gelen ikisinin (A ve B), en yeni gelen maymunu niye dövdükleri konusunda hiçbir fikirleri yoktur.

Son olarak, en baştaki ıslanan maymunların dördüncüsü ve beşincisi de yenileriyle (Adları, “D” ve “E” olsun) değiştirilir. Tepelerinde bir salkım muz asılı olduğu halde artık hiçbiri merdivene yaklaşmamaktadır. Neden mi?

Çünkü, burada işler böyle gelmiş ve böyle gitmelidir. (Size çok iyi tanıdığınız bir ülkeyi hatırlattı mı?)

İşte bu nokta, organizasyonel şartlanmanın başladığı yerdir.

0 yorum:

Blogger Template by Clairvo