1 Ağustos 2010 Pazar

Kırmızı Bülten Nedir?

Merkezi Fransa'nın Lyon kentinde olan Interpol'ün (Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı) ismi kamuoyunda çoğunlukla "kırmızı bülten" ile birlikte anılıyor...
Fakat Interpol'ün kırmızı dışında pek çok renkle tanımladığı bültenleri var:

Kırmızı Bülten:

Bir hükümlü veya sanığın iadesi maksadıyla görüldüğü yerde tutuklanması için hazırlanıp üye ülkelere gönderiliyor. Bu bültende kişisel bilgiler yanında hakkında çıkartılan tevkif müzekkeresi ve işlenen suçla ilgili bilgiler yer alıyor.

Mavi Bülten:

Bir uluslararası suçlunun bulunduğu yeri belirlemek amacıyla gönderiliyor.

Yeşil Bülten:

Daha önceden bir çok sabıkası bulunan uluslararası bir suçlu ile ilgili bilgiler veriliyor. Bültende yer alan suçlunun bulunduğu ülkeler uyarılarak, suçlunun hareketlerinin kontrol altına alınması isteniyor.

Sarı Bülten:

Kayıp çocuk ve yetişkin şahısların bulunabilmesi amacıyla çıkarılıyor.

Siyah Bülten:

Kimliği teşhis edilemeyen cesetlerin teşhisi için hazırlanıyor.

Çalıntı Sanat ve Tarihi Eser Bülteni:

Çeşitli tarihlerde değişik ülkelerden çalınan sanat eserlerinin Interpol’e üye ülkeler nezdinde araştırılması amacıyla dolduruluyor. Bültende çalıntı sanat eserinin resim ve özellikleri yer alıyor.

Modüs Operandi:

İlginç ve özel bir yöntemle işlenen suçların detaylarına yer veriliyor. Bu yolla üye ülkeler bilgilendirilerek benzer tür suçların işlenişinde önleyici tedbirler alınması ve aynı tür suçu işleyen suçlular arasında irtibat kurularak tahkikat yapılması sağlanıyor.

0 yorum:

Blogger Template by Clairvo