1 Ağustos 2010 Pazar

En Önemli Kırk Yolculuk

Image

En önemli 40 yolculuk

Viking'lerin uzun teknelerinden aya seyahata kadar bin yılın yolculukları...

LEİF

984 yılında Grönland'ı bir koloni haline getiren kaşif Kızıl Eric'in oğlu Leif, tahminen 1000 yılında, Kuzey Amerika'ya ayak basan ilk Avrupalı oldu.

EL-IDRISI

İdrisi, gençlik yıllarında Küçük Asya ile İngiltere arasında bol bol seyahat etti. El İdrisi ‘‘The Book of Roger’’ adıyla bilinen kitabını 1154'te tamamladı.

CENGİZ HAN

Büyük Moğol hükümdarı Cengiz Han, dünyayı istila etmeye 1206 yılında başladı. 1227'deki ölümüne kadar da sınırları Karadeniz'den Kuzey Çin'e ve Japon Denizi'ne kadar uzayan bir imparatorluk kurdu.

MARCO POLO

1271 yılında babası Niccolo ve amcası Maffeo ile ikinci kez Çin yolculuğuna çıkan Marco Polo, daha önce İpek Yolu'nda 14 yıl süren yolculuğu sırasında Cambaluc'a (Pekin) ulaşmıştı. Venedikli üçlü, Kudüs üzerinden Pekin'e ve Kubilay Han'ın Chandu'daki yazlık sarayına ulaştı.

İBNİ BATTUTA

Müslüman gezgin, 1325 yılında ilk kez hacı olmak için Mekke'ye gitmek üzere Tanca'dan hareket etti. Otuz yıl süresince tam 121 bin kilometre yol katetti ve Arabistan'ın büyük bir bölümünü, Doğu ve Kuzey Afrika'yı, Timbuktu, Küçük Asya, Hindistan, Maldiv Adaları, Sri Lanka ve Çin'i ziyaret etti.

NICCOLO DEI CONTI

Venedikli tüccar, Niccolo Dei Conti, 1419 yılından itibaren Şam'dan Bağdat'a ve Babile seyahat etti. Venedikli tüccar, Cava'ya, Sumatra ve Burma'ya kadar gitti.

KRİSTOF KOLOMB

Kolomb, uzun yıllar İspanya ve Portekiz hükümdarlarına batıya doğru denizden gidildiği takdirde doğuya ulaşılabileceğini kabul ettirmek için büyük çaba harcadı. 3 Ağustos 1492'de İspanyol bayrağını taşıyan gemiyle yola çıktı ve 12 ekim 1492'de Bahama adalarına ulaştı. Kolomb, Asya'nın uzak doğusuna ulaştığına inandı.

VASCO DE GAMA

Vasco de Gama, 1497 yılında, 1488 yılında Ümit Burnu'nu geçmiş olan Bartolemeu Diaz ile birlikte, Hindistana giden deniz yolunun haritasını çizmek için Portekiz'den yola çıktı. De Gama, 1498 yılında Calicut'a vardı ve Goa'da karaya çıktı.

HERNAN CORTES

1519 yılının Şubat ayında, istilacı gezgin Cortes, Meksika'daki Aztek imparatorluğuna ulaştı. 1521 yılında başkent Tenochtitlan'ı istila etti. İmparator Montezuma öldürüldü ve kent, Yeni İspanya'nın başkenti oldu.

ST. FRANCIS XAVIER

İlk yedi Cizvit misyonerinden biri olan Xavier, 1542'de Roma'dan ayrıldı ve Hristiyanlığı Hindistan'a Doğu Hint adalarına ve Japonya'ya taşıdı. Xavier'nin Japonya'ya giden ilk Avrupalı olduğu iddia ediliyor.

ROBERT FALCON SCOTT

Scott'un ikinci Antartika yolculuğu, Shackleton'un 1908'de Güney Kutbu'na ulaşma girişiminden sonra gerçekleşmişti. Bu uzun ve zahmetli yolculukta köpekleri kullanmanın acımasızlık olacağını düşünerek motorlu kızaklarla yola çıktı. Motorlar bozulunca, atlar kullanıldı ama kısa bir süre sonra atları da vurmak gerekti. Grup Kutup noktasına ulaştığında, Amundsen'in diktiği Norveç bayrağı dalgalanıyordu.

SIR FRANCIS DRAKE

Sir Francis Drake, 1577-1580 tarihleri arasında dünyayı denizlerden dolaşan ilk kaptan olmakla kalmadı, İngiltere'de keşif yapmayı da gelenek haline getirdi. Francis Drake, Tierra del Fuego'nun Terra Australis'ten ayrı bir kara parçası olduğunu keşfetti.

WILLEM BARENTS

Arktika yolcularının öncüsü olan Barents, 1595 yılında Ayı Adası'nı keşfetti ve Novaya Zemlya'nın kuzey ucuna kadar gitti. 1596 yılında, Barents'in gemileri buzlar arasında yolculuğa devam etti. Gemi mürettebatının büyük bir bölümü onun başarılı liderliği sayesinde donmaktan kurtuldu.

ABEL JANSZOON TASMAN

Holandalı denizci Tasman, 1642-1643'te Tasmanya, Yeni Zelanda ve Fiji'yi keşfetti. Daha önce Tierra Australis olarak adlandırılan bölgeye gitti.

ROBERT DE LA SALLE

La Salle, 1679'dan 1681'e kadar Kanada'nın büyük göllerini keşfetti ve 1681 yılında da Mississippi Nehrini bir boydan bir boya geçti ve nehrin vadisinin tümüne Fransa adına sahip çıktı. Bu bölgeye Louisiana adı verildi.

KAPTAN JAMES COOK

Kaptan Cook, 1768'de başladığı ilk yolculuktan, 1779'daki son yolculuğunda Hawaii'de ölünceye kadar, káşiflerin hepsinden çok daha fazla yer görmüştü. 1770 yılında, Cook, Avustralya'ya İngiltere adına sahip çıktı. 1773'te Cook Antartika bölgesini geçen ilk denizci oldu.

MUNGO PARK

İskoç kaşif Mungo Park, 1795'te Segou'da Nijer Nehrini keşfetti. Nehirden aşağı 130 kilometre yol aldıktan sonra Bamako'ya döndü. Daha sonra bir köle tüccarının yardımıyla Gambia'ya gitti.

HEINRICH BARTH

1847-55 yılları arasındaki dönemde, Alman asıllı kaşif Barth Sahra Çölü, Orta ve Batı Afrika, Nijer, Timbuktu ve Çad Gölü ve Libya düzlüklerini içine alan 16 bin kilometrelik bir yolculuk yaptı.


DAVID LIVINGSTONE

Cesur İskoç misyoner David Livingstone, 1849 yılında Afrika'yı Luandai'den Mozambik'e kadar katetti. David Livingstone, Victoria Çavlanı ve Malawi Gölü dahil pek çok yeri keşfetti.

SIR RICHARD BURTON

Burton jeolog, etnolojist, asker ve şairdi. 25 yabancı dil biliyordu. (Binbir Gece Masalları'nı tercüme etmişti.) Bu arada Nil Nehri'nin kaynağı dahil pek çok keşifte bulundu. Tanganika Gölü'nü keşfetti ve bir Afganlı kılığında gizlice Mekke'ye gitti.

ROBERT BURKE / WILLIAM WILLS

İki gezgin, 1860-1'de Avustralya'yı ilk kez güneyden kuzeye kateden kişiler oldular. Adelaide'e dönerlerken birbirlerinden ayrıldılar ve ikisi de öldü.

HENRY MORTON STANLEY

Stanley bir gazeteciydi. Afrika'da kaybolan Livingstone'u bulabilmek için bu kıtaya gitti. Mayıs 1871’de Livingstone'u bulan Stanley, 1874 yılında Doğu Afrika'ya dönmek istedi. Stanley, Victoria Gölü'nün çevresini dolaştı ve Nil'in kaynağının bu göl olduğunu belirledi.

FRIDTJOF NANSEN

Norveçli kaşif Nansen, 1888'de Grönland'ın buzlarla kaplı üst ucunu ilk kez geçti. 1893 yılında Kuzey Kutbu'na ulaşmak istedi, fakat hedefinden dört derece şaştı.

KAPTAN JOSHUA SLOCUM

Yüzme bilmeyen Joshua Slocum, 11.2 metre uzunluğunda bir filikayla dünyanın çevresini dolaşmak istedi. 1895 yılının Nisan ayında yola çıktı 1898'de yolculuğunu tamamladı.

ROALD AMUNDSEN

Amundsen, 1903 yılında Oslo'dan yola çıktı ve Alaska'ya giden kuzey-batı geçidini keşfetti. 1911'de Güney Kutbu'na ulaşma yarışına katıldı. Amundsen Kuzey Kutbu'na 14 aralık 1911'de dört arkadaşı ve 50 kızak köpeğiyle birlikte ulaştı.

ROBERT PEARY

Robert Peary'nin başkanlığında Matt Henson, dört eskimo ve 40 köpekten oluşan Amerikan ekibi, 6 Nisan 1909 günü Kuzey Kutbu'na ulaşan ilk ekip oldu.

ANDRE CITROEN

28 Ekim 1924 günü motorlu taşıtlar, Kuzey Afrika'da Colomb-Bechar'dan yola çıkarak kara yolculuklarında yeni bir dönemi başlattı. 1931 yılında sadece deve kervanlarının geçebildiği İpek Yolu'nda da yarışlar başladı.

AMELIA EARHART

Earhart, Pasifik Okyanusu'nu tek kişilik bir uçakla geçen ilk kadın pilottu. Honolulu'dan yola çıkıp California'da uçuşunu tamamlamıştı. Amelia Earhart, 1932 yılında Atlantik Okyanusu'nu geçen ilk kadın pilot oldu. 1937'de dünyayı uçakla katetme denemesi sırasında, 35 bin 4 yüz kilometre yol gittikten sonra uçağı kayboldu.

MAO TSE-TUNG

Mao ve ona bağlı komünist güçler, 1934 yılında, Güneydoğu Çin'den kuzeybatı Çin'e kadar 10 bin kilometre uzunluğundaki yolu yürüyerek katetmek istemişlerdi. Yola çıkan 100 bin kişiden ancak 8 bini bir yıl süren yürüyüşü tamamlayabildi.

THOR HEYERDAHL

Kon-Tiki adı verilen ve sazlardan örülmüş bir sal ile Peru'dan ayrılan Heyerdahl, 97 gün sonra, Polenezya'ya vardı. 1977 yılında, Sumer'lerin kamıştan yaptıkları teknenin bir kopyası olan Tigris ile Karaşi ve Cibuti'ye gitti.

BEN CARLIN

Ben Carlin, 1951-58 döneminde dünyanın çevresini hem karada hem de suda çalışan bir ciple katetti. Avustralyalı gezgin, karada 62 bin 765 kilometre, denizde ise 15 bin 450 kilometre katetti.

DR. JACQUES PICCARD

Dr. Jacques Piccard, Ocak 1960'ta teğmen Donald Walsh ile birlikte babası Auguste'un icatettiği batiskap adındaki küçük bir denizaltı ile gezegenin yüzeyindeki en alçak noktaya erişti.

ALBAY YURI GAGARIN

12 Nisan 1962 günü, Sovyetler Birliği'nden Albay Yuri Gagarin Vostok uzay aracıyla dünyanın çevresinde yörüngeye girdi. Uzaya yolculuk yapan ilk insan 108 dakika süren ve 40 bin 868 kilometre yol katettiği ilk uzay gezisiyle, uzay çağını başlatmış oldu.

ALEXEI LEONOV

18 Mart 1965'te kozmonot Alexei Leonov, Voshkod 2 adlı uzay aracından çıkıp uzayın boşluğunda yaklaşık 10 dakika yürüdü.

NEIL ARMSTRONG

Apollo 11 uzay aracının kumandanı Neil Armstrong, 20 Temmuz 1969'da Ay'a giden ilk insan oldu. Armstrong, Ay modülünden inerken ‘‘İnsan için küçük, ama insanlık için çok büyük bir adım’’ diyerek adını tarihe yazdırdı.

SIR RANULPH FIENNES

Sir Ranulph Fiennes, Charles Burton ile birlikte yeryüzünü uzunlamasına katetti. İki arkadaş, 2 Eylül 1979'da Greenwich'den yola çıktı, 15 aralık 1980'de Güney Kutbu'na ulaştılar. 10 Nisan 1982'de Kuzey Kutbu'na vardılar ve 29 Ağustos 1982'de de Greenwich'e döndüler.

EMILIO SCOTTO

Emilio Scotto, motosikletle en uzun dünya yolculuğunu yaptı. 17 Ocak 1985'te Buenos Aires'ten yola çıktı ve 735 bin kilometrelik bir yolculuktan sonra 2 Nisan 1995'te geri döndü.

BERTRAND PICCARD / BRIAN JONES

Gezgin Piccard'ın torunu, Bertrand Piccard, 20 Mart Breitling Orbiter 3 adlı balonuyla, hiç durmadan 19 günde dünyanın çevresini dolaştı. 42 bin 810 kilometre yolu havadan katetti.

Azize BERGİN

0 yorum:

Blogger Template by Clairvo