30 Temmuz 2010 Cuma

Atatürk ve Sanat

ATATÜRK VE SANAT

Sanata bakis açisini çok açik biçimde ifade eden Mustafa Kemal Atatürk, yasami boyunca seçkin Türk sanatçilarina destek olmus, onlari kabul ve tesvik etmistir. Videoda, bütün bunlar ayrintili örneklerle anlatilmakta ve müzik eserlerinden de bazi kisimlar verilmektedir

"Insanlar olgunlasmak için bazi seylere muhtaçtir. Bir millet ki resim yapamaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki teknigin getirdigi seyleri yapmaz; itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur. Halbuki bizim milletimiz, hakiki özellikleriyle medenî ve ileri olmaya lâyiktir ve olacaktir"

"Efendiler… Hepiniz mebus olabilirsiniz, vekil olabilirsiniz; hatta reisicumhur olabilirsiniz. Fakat bir sanatkâr olamazsiniz. Hayatlarini büyük bir sanata adayan bu çocuklari sevelim.” Çünkü onlar; “Cemiyette uzun çalisma ve çabalamalardan sonra, alninda isigi ilk hisseden insandir.”

Sanata bakis açisini bu sözlerle çok açik biçimde ifade eden Mustafa Kemal Atatürk, yasami boyunca seçkin Türk sanatçilarina destek olmus, onlari kabul ve tesvik etmistir. Videoda, bütün bunlar ayrintili örneklerle anlatilmakta ve müzik eserlerinden de bazi kisimlar verilmektedir

Bu kisa videoda özet bilgi vermeye çalistik. Amacimiz, arastirmaya ve daha fazla bilgilenmeye özendirmek için ilk adim olmaktir.

Atatürk ve Sanat videosu baslarken Atatürk'ün çok etkilendigi Tosca operasindan Vissi d'arte aryasini dinleyeceksiniz. Daha sonra dinleyeceginiz Chopin - Tristesse'ini Atatürk'e Fikriye Hanim piyano ile çalardi.

Video'da yer alan müzikler:
(Cd ler hakkinda detayli bilgi için yazilara tiklayiniz).

TOSCA Operasi - Puccini
Chopin - La tristesse.
SAFIYE AYLA - Sahane gözler sahane..., Rumeli Türküsü, Kalan Müzik
REFIK FERSAN - Nikriz Saz Semaisi, Birol Yayla, Miras Albümü, Kalan Müzik.
MÜNIR NURETTIN SELÇUK - Ay Gökte Hayale... Beste:M.Nurettin Selçuk, Coskun Plak Ltd.Sti
MÜZEYYEN SENAR - Gönül Askinla..., Odeon Müzik.
SADETTIN KAYNAK- Menekselendi Sular..., Safiye Ayla Albümü, Kalan Müzik.
SELVA ERDENER - Laçin, Türkü, Kalan Müzik.

http://www.videosofturkey.com/turkce/video_details.asp?id=210

0 yorum:

Blogger Template by Clairvo