8 Mayıs 2010 Cumartesi

Ho Chi Minh kimdir - Vietnamın Kurtuluşu

Baskan Ho Chi Minh:
"Dogusunun hemen ertesinde, partimiz Nghe-Tinh sovyetleri kahramanca hareketini örgütledi ve önderlik etti.
12 yasinda, Fransiz ve Japonlara karsi gerilla hareketini örgütledi.
15 yasinda, Agustos Devrimini örgütledi ve önderlik etti ve onu zafere götürdü.
16 yasinda, sekiz yil sonra zaferle sonuçlanan Fransiz sömürgecilerine karsi direnis savasina önderlik etti."
Bugün halkimiz Amerikan emperyalistlerine karsi olusumuzun tarihindeki en büyük direnis savasini veriyor.
Bir yüzyildan fazladir halkimizin verdigi kurtulus mücadeleleri tarihi gösteriyor ki dönemimizde sadece isçi sinifinin partisinin önderligi altinda bir ulusal kurtulus savasi, gerçekten halkçi karakterli bir devrimci savas baslatilip örgütlenebilir ve nihai zafere götürebilir. Partimizin önderligi, halk ayaklanmasinin, sosyalizm yolunu açmak ve onun kazanimlarini korumak için verilen halk savasinin zaferini saglayan zorunlu bir faktördür.
Bunun nedeni, partimizin, Vietnam isçi sinifinin yeni tip bir partisi, tamamiyle devrimci ruha, bir bilimsel teoriye -Marksizm-Leninizm-, siki örülmüs bir örgütlenmeye, tam bir disipline ve yiginlarla siki baglara sahip bir parti olusudur.
Partimiz Vietnam'da isçilerin hareketi ve ulusal-kurtulus hareketi ile Marksizm-Leninizmin ittifakindan dogdu. Dogusundan beri devrimin tek önderidir. Isçi sinifinin ve ulusun partisidir. Bugün sadece isçi sinifinin partisi -en devrimci sinifin, sosyalist üretim tarzina isçi sinifinin ve köylülügün genis yiginlarinin, emekçi halkin temel çikarlarini, ulusun temel ve uzun vadeli çikarlarini temsil eden sinifin- ulusun gerçek önderi görevini yerine getirebilir, ulusal bagimsizlik ve demokrasi bayragini tutabilir, ulusal ve demokratik devrimi basariya, ülkemizi sosyalizme götürebilir: Sadece böyle bir parti halkimizi ayaklanmaya seferber edebilir ve devrimci bir savasi zafere kadar sürdürebilir.
Vietnam'da, partimiz ayaklanmak ve sömürgecilerin ve feodallerin boyundurugunu kirmak, tüm güçlüklerin ve eksikliklerin üstesinden gelmek ve -aralarinda tüm emperyalistlerin elebasisi ve dünya halklarinin bir numarali düsmani Amerikan emperyalizminin de oldugu- güçlü ve azgin emperyalist saldirganlari bozguna ugratmak ne pahasina olursa olsun devrimin görevlerini yerine getirmek için yiginlara azimle önderlik etmede tek basina devrimci cesaretle sahip oldu. Partimiz akla uygun ve yaratici bir devrimci çizgiye, devrimin ve devrimci savasin yasalarinin saglam bir bilgisine sahip ve politik ve askeri çizgisinin azimli, kendinden emin ve bilimsel bir tarzda yerine getirilmesine rehberlik eden, tüm halkin ayaklanmasinin ve halk savasinin bir partisi haline geldi.
Halk yiginlariyla siki isbirligine dayanan, tüm halkin birlesik mücadelesinin saglam bir nüvesini olusturur. Bu suretle ulusun güçlerini giderek daha genis ölçüde harekete geçirebiliyor ve tüm tecrübelerin üstesinden gelebilmek ve devrimci savasi zafer götürebilmek için onlari çevresinde siki bir sekilde topluyor.
Tüm halkin ayaklanmasi ve halk savasinda partimizin önderligi her seyden önce iyi düsünülmüs politik ve askeri çizginin, devrimin temel ve acil görev ve hedeflerinin tespitinde, eylem yöntemlerinin örgütsel biçimlerin, mücadele yöntem ve araçlarinin ve en uygun, etkin ve devrimci taktiklerin gelistirilmesi ve uygulanmasinda görülebilir.
Bu önderlik keza asagidaki sorunlarda görülebilir:

1- Partinin, ordunun ve halkin devamli ve genel politik seferberligini gerçeklestirmek, Vietnam devrimci kahramanligini beslemek ve yükseltmek, dövüsmek ve kazanmak kararliligini arttirmak, düsmanin üzerinde zafer kazanmak için en büyük politik-moral gücü yaratmak, her dönem için saptanan hedefleri ve devrimin nihai hedeflerini ne pahasina olursa olsun yerine getirmek.

Lenin:
"Son tahlilde, zafer, her savasta yiginlara hayatiyet veren kanlarini savas alaninda dökme ruhuna baglidir... Savasin nedenlerinin ve hedeflerinin yiginlar tarafindan gerçeklestirilmesi çok büyük önemlidir ve zaferi
saglar."
[21*]
Bu önermeyi dogrulamak için, halk savasinin idaresinde, partimiz daima kendine su zorunlu hedefi koydu: yiginlara, genel çizgisini ve devrimci görevlerini, savasin politik hedefini asilamak, sürekli olarak yiginlarin politik seferberligini sürdürmek ve devrimci savasin politik-moral faktörünü güçlendirmek.
Bir savasta politik-moral güç devrimci çizginin belirledigi savasin birinci ve önde gelen politik hedefidir.
Partimizin devrimci çizgisi ve savasin politik hedefi tarihin gelisim yasasinin, halkimizin ve ilk önce isçi-köylü yiginlarinin en derin özlemlerinin sonucudur. Önce bu çizgi yiginlari kararlilik ve kesin isteklerini uyandirmalarina tesvik eder ve devrimci savasin kuvvetli motive edici gücü haline gelir. Savas süresince, partimiz sabirli ve sistematik olarak devrimci çizgisini, görevlerini ve savasin hedefini üyelerine, orduya ve halka asiladi ve halihazir güçler iliskisini dogru degerlendirmeyi, gelisimin egilimini görmeyi ve devrimci savasin, uzun süreli ve zahmetli fakat kesinlikle zaferle bitecek bir savasin karakterini kavramayi ögretti. Ordu ve halk arasinda politik egitimi ve ideolojik rehberligi durmaksizin yogunlastirdi, sinif ve ulus bilinçlerini, yurtseverliklerini, yeni rejime -halkin demokratik rejimi ve sosyalizm- ve proleterya enternasyonalizmine olan sevgilerini artirdi. Baskan Ho Chi Minh tarafindan ifade edilen büyük gerçegi,"hiç bir seyin bagimsizlik ve özgürlükten daha degerli olamayacagi" gerçegini ve -dövüsmek için kararliligini- "Bagimsizligimizi kaybetmek ve kölelige geri dönmektense herseyimizden feragat ederiz" halka kabul ettirdi. Vatana tamamen adanmayi yüceltti. Daima sapmalara karsi herseyden önce sag sapmalara özellikle zahmetli ve uzun süreli bir savas karsisindaki her kararsizliga karsi mücadele etti.
Parti tüm Vietnamlilar arasinda devrimci yigitligin gelistirilmesi ve artirilmasinda basarili oldu. En yüksek noktasina varan kolektif kahramanlik, orduda veya halk arasinda, cephede ve cephe gerisinde, tüm savas durumlarinda, devrimci savasin tüm alanlarinda milyonlarca insan için yeni bir erdem oldu.
Vietnam devrimci kahramanligi isçi sinifinin devrimci niteliginin güzel ulusal geleneklerimizle birlesmesidir. O, cesaret ve tümüyle adanmisliktan olusur; insani her güce, tehlikeye veya zorluga karsi koymaya tesvik eder; düsmani her alanda yenmek için zeka ve yetenekle dolu devrimci eylem yollari, uygun mücadele biçimleri ve etkili saldiri yöntemleri tasarlamayi saglar. Halkin silahli güçlerine yaptigi övgüde -tüm halkimiza verilebilecek bir övgü- Baskan Ho Chi Minh devrimci kahramanligi: "her görevi yerine getirmeye çalismak, her zorlugun üstesinden gelmek ve her düsmani yenmek" olarak tarif etti.
Vietnam devrimci kahramanligi halkimizin bagimsizlik ve özgürlügü kazanmak ve devrimin kazanimlarini korumak konusundaki kesin isteklerinin sonucudur. Halkimiz, eski rejim altinda sayisiz sefalete katlanan halkimiz, yeni rejim tarafindan onlara verilen bagimsizlik ve özgürlügü zorla almak ve savunmak için sonuna kadar savasmaya kararlidir.
Vietnam devrimci kahramanligi, teoride ve ideolojide günlük çalisma ile birlesmis derinligine egitimin, devrimci düsünce ve duygularin ürünüdür. O, devrimci görevlere ve savasin hedefine mükemmel vakif olmayi, coskulu yurtseverligi, düsmana olan derin nefreti, dövüsmeye ve kazanmaya olan kararliligi, partiye ve Baskan Ho Chi Minh'e olan sarsilmaz inanci, ulusun ve isçi sinifinin kudreti ve kahramanca geleneklerine ve kolektif ve bireysel savas kapasitesine olan güvenin ifadesidir.
Vietnam devrimci kahramanligi halkimizin, ulusumuzun, yeni bir devirde ve yeni bir sosyal rejimde yasayan, anayurtlarini savunmak için keskin bir savas veren Vietnamlilarin hudutsuz moral güçlerinin yansimasidir.
Bizim cesaret ve zeka ile dolu savas yöntemlerimiz ve askeri sanatimiz, devrimci ruh ile dolu milyonlarca yeni insanin verdigi çok önemli bir mücadelenin pratiginde biçimlendi ve gelisti. Sadece devrimci kahramanliga dayanmak ve ona tam firsat vermek suretiyle savas yöntemlerimiz ve askeri sanatimiz yiginlarin hareketine dönüsebilir ve olumlu sonuçlar saglar. Halkimizin ve silahli güçlerimizin cephede ve gerideki çarpici askeri kahramanliklari, Vietnam devrimci kahramanligindan, politik seferberligin iyi bir sonucu olarak partimizin biçimlendirdigi yeni insandan, ideolojik egitimden gelir.

2 - Halk savasinin tüm potansiyelini harekete geçirmek, devrimin görevlerini asama asama yerine getirirken savasi yogunlastirmak, savasi nihai zafere götürmek için zafer faktörlerini güçlendirmek.

Lenin:
"Savasta zaferi, halki, daha büyük yedeklere, daha büyük güç kaynaklarina ve daha büyük dayanikliliga sahip olan tarafa gider." [
22*]
Kurtulus savaslarimizda, biz daima "küçük bir gücü daha büyük bir güçle boy ölçüstürerek" ve "insan gücünde daha üstün bir düsmani yendik." .Zaferi elde etmek için, düsmaninkinden daha üstün bir güç yaratmali, tüm halkin, tüm ulusun gücünü emperyalist saldirganlarin seferi kuvvetlerinin gücünün karsisina koymali; ulusun politik seferberligi temelinde partimiz halk savasinin tüm potansiyelinin harekete geçirilmesi ve zaferinin faktörlerinin büyütülmesine özel önem vermelidir.
Fransiz sömürgecilerine karsi verilen direnis savasinda Baskan Ho Chi Minh: Zaferin anahtarinin ulusal birlesik cephenin beton gibi saglamlastirilmasi ve genisletilmesi, isçi-köylü ittifakinin ve halk iktidarinin kuvvetlendirilmesi, ordunun güçlendirilmesi ve takviye edilmesi, partinin ve önderliginin tüm alanlarda güçlendirilmesi oldugunu belirtti. Amerikan saldirisina karsi bugünkü direnis savasinda Ho Chi Minh tekrar: "Partimizin çizgisi ve politikasi iyi düsünülmüstür. Halkimiz birlesmis ve hem fikirdir, ordumuzun kahramanligi emsalsizdir. Üstelik, kardes sosyalist ülkelerin sadik yardimlarini ve tüm kitalardan dostlarimizin samimi desteklerini aliyoruz. Biz kazanacagiz, Amerikan saldirganlari yenilecek." dedi.[
23*] Bu, bugünkü devrimci savasimizin zaferini garantileyen faktörlerin ve kosullarin mükemmel bir özetidir.
Partimiz, ulusumuza mümkün olan en büyük gücü vermek ve dünya halklarinin genis ve aktif destegini kazanmak için bu faktörleri sistematik bir sekilde güçlendirmeye ve gelistirmeye çalisiyor.
Bu hedefe ulasmak maksadiyla, partimiz özellikle su temel soruna kendini yöneltiyor: Savasin devami süresince devrimci savasin siddetlendirilmesi ile devrimci görevlerin asama asama yerine getirilmesi arasindaki iliskiyi akillica tayin etmek.
Partimiz için devrimci savas, emperyalist saldiri ve halkin devrimci davasini sabote etmeyi amaçlayan karsi-devrimci savas kosullarinda devrimin stratejik ödevlerinin gerçeklestirilmesini saglamak için en tayin edici araçtir. Bu suretle, sadece savasin politik amaçlarinin tam kavranmasi, zafere kadar sebatla mücadele edilmesi ve emperyalistlerin ve uydularinin boyundurugunun yikilmasiyla devrimin temel hedefleri yerine getirilebilir. Diger taraftan, devrimci güçlerin takviye edilmesi ve artirilmasi, zafer faktörlerinin büyütülmesi, tüm alanlarda savas güçlerinin gelistirilmesi için partimiz, savas boyunca devrimin ödevlerini adim adim gerçeklestirmeleri için her dönemin ihtiyaçlarina uygun olarak halkimiza önderlik etti.
Fransiz sömürgecilerine karsi verilen direnis savasinda, partimiz, Baskan Ho Chi Minh'in açliga, okumamisliga ve yabanci saldiriya karsi ayni zamanda savasma talimatini yerine getirerek savasma ve ulusal yapilanmayi birarada yürütme politikasini tespit etti. Direnis savasinda halkimizin gücünü, özellikle güçlerimizin büyük kismini olusturan köylülügün gücünü beslemek ve gelistirmek için demokratik reformlara giristik ve partimizin tarim politikasini yiginlari sistematik bir sekilde toprak kirasinin azaltilmasi ve toprak reformu için seferber etmeden önce adim adim gerçeklestirdik. Bu dogru ve yaratici bir politikaydi.
Amerikan emperyalistleri savasi ülkemizin kuzeyine genislettikleri zaman, partimiz sosyalist insayi gerçeklestirirken bir direnis savasi sürdürme politikasini ileri sürdü. Ekonomik ve askeri potansiyelimizi yogunlastirmak ve halkin yasam kosullarini istikrara kavusturmak için ekonomimizi savas kosullarina uyarlayarak, Amerikan imha savasini her alanda bozguna ugratmada sosyalist rejimin üstünlügünü kullandik ve Güney cephesi için cephe gerisinin ödevlerini yerine getirdik. Bu bir diger dogru ve yaratici politikaydi.
Güney Vietnam'in kurtarilmis bölgelerinde, Ulusal Kurtulus Cephesinin ve Geçici Devrimci Hükümetin önderligi altinda, halkimiz kahramanca mücadele ediyor, devrimin kazanimlarini zorla geri aliyor ve koruyor, yeni bir yasami kurarken düsmanla savasiyor ve halkimiza politik, ekonomik ve kültürel tüm alanlarin sahibi olma hakkini sagliyor.
Bu ölçüler, halkin gücünü kuvvetlendiren, isçi-köylü ittifakini saglamlastiran (isçi sinifi ile emekçi köylüleri ulusal-demokratik devrimde, isçi sinifi ile köylüleri --co-operator peasants- sosyalist devrimde), halkin iktidarini güçlendiren, ulusal birlesik cepheyi saglamlastiran, halkimizin silahli güçlerinin savas yetenegini yükselten, partimizin önderligini saglamlastiran ve güçlendiren güçlü bir politik ve ekonomik temel yaratti.
Direnis savasinin siddetlendirilmesi ile devrimci görevlerin asama asama gerçeklestirilmesinin birlestirilmesi demek, ayni zamanda cephenin güçlendirilmesi ile cephe gerisinin saglamlastirilmasinin birlestirilmesi, düsmana karsi mücadele etmekle dövüsürken daha güçlenerek büyümek için kendi güçlerimizin yaratilmasi ve gelistirilmesinin birlestirilmesi demektir.
Savas boyunca devrimci görevlerin asama asama gerçeklestirilmesi, keza yiginlarin politik-moral gücünün beslenmesi ve tamamiyle ortaya konulmasi, Vietnam devrimci kahramanliginin yükseltilmesi, ve onun yeni üretim biçimi ile, halkimizin sahibi oldugu yeni sosyal rejim ile bütünlestirilmesi için temel bir ölçüdür.

3 - Parti önderliginin örgütlenmesinin yukardan asagiya, halkin silahli güçlerinde ve diger kitle örgütlenmelerinde, silahli mücadelede ve politik, ekonomik ve kültürel mücadelede kurulmasi ve güçlendirilmesi. Savasta, çok yönlü, merkezilesmis ve birlesmis bir parti önderligi saglamak.

Partinin önderligi zaferin zorunlu bir faktörüdür; bu bir bütün olarak savas için geçerli ve zorunlu oldugu kadar her bölge ve mücadelenin her durumu için de geçerlidir. Devrimci savasimizda, mevcut tüm yöntemleri kullanarak, devrimci siddetin genel gücü ile düsmani nerede bulursak orada savasiyor, ve ayni zamanda hem savasmayi hem insayi gerçeklestiriyoruz. Bu, uzun süreli direnis savasinin, nerede kitle mücadelesi varsa orada kapsamli, merkezilesmis ve birlesmis parti önderligi olmalidir ilkesini gerçeklestirmek için neden partimizin önderligini yukaridan asagiya, halkin silahli güçlerinde ve tüm diger güçlerde, askeri cephede ve tüm diger cephelerde yaratmasi ve mükemmelen icra etmesi gerektigini açiklar.
Partimiz, önderliginin örgütlenmesini Merkez Komiteden baslayarak degisik harekât alanlarinin, bölgelerin, mevkilerin ve köylerin komitelerine kadar kurdu ve saglamlastirdi. Düzenli orduda parti örgütlenmesi Merkezi Askeri Komiteden bölük hücrelerine kadar gider. Ayni zamanda, partimiz ordudaki parti örgütlenmesi ile bölgelerdeki parti örgütlenmesi arasindaki iliskiyi, onun tüm güçler, tüm alanlar, her bölge ve tüm ülke üzerindeki merkezilesmis ve birlesmis önderligini saglayan iliskiyi tespit etti.
Kirsal kesimde, köy, parti örgütlenmesi ve onun kurmayi olan parti komitesi ile halk savasinda temel birimdir. Amerikan saldirisina karsi bugünkü mücadelede Fransiz sömürgecilerine karsi verilen direnis savasinda oldugu gibi, her köyü bir kale ve her parti hücresini halk savasinin bir kurmayi yapmayi basardik. Bir taraftan, köyde parti örgütlenmesi halki, savunma çalismalarini kurmaya, gerilla savasini ve politik mücadeleyi yogunlastirmaya, yöre sakinlerini korumaya, devrimci iktidari kurmaya ve korumaya, bölgesel askeri eylemlerle düzenli ordunun eylemlerini koordine etmeye yöneltir; diger taraftan halki üretimi gelistirmeye, yeni bir yasam kurmaya, geri üsleri saglamlastirmaya, cepheyi insangücü ve malzeme kaynaklarinda desteklemeye yöneltir. Partinin Merkez Komite tarafindan tespit edilen politik çizgisi ve tüm somut önlemleri köyde uygulamasini bulur. Partinin saglam ve dinamik temel örgütlenmesi olmaksizin, saldirgana karsi güçlü ve sürekli bir direnis hareketi mümkün degildir.
Halk savasini muzaffer bir sonuca götürmek için partinin her seviyedeki önderligi çok yönlü olmalidir.
Tüm olanlari, özellikle askeri mücadele, politik mücadele ve düsman askerleri arasindaki ajitasyon çalismasini, halkin ülkenin hakimi olma hakkinin saglamlastirilmasi ile askeri, politik ve ekonomik güçlerimizin kurulmasini kapsamalidir. Uzun süreli savaslar partimizin örgütsel kapasitesini artirmaktadir. Partinin her seviyedeki örgütlenmesi, mücadelenin çok çesitli görevleri ve ulusal insada somut rehberlik yaparak ve halk savasinda çok yönlü, merkezilesmis ve birlesmis bir parti önderligi gerçeklestirerek bu toprakta birçok deneyim kazandi. Tüm bunlar halk savasina her bölgede en büyük etkinligi ve gücü verdi.
Agustos Devriminden beri partimiz iktidari elinde tutuyor. Partimizin önderligi altinda politik iktidar, kendisi ve halk için, halk savasini örgütlemek ve sürdürmede en önemli araçtir. Partimiz, halkin silahli güçleri, halk iktidari, ulusal birlesik cephe üzerinde her seviyedeki önderligini durmaksizin güçlendiriyor ve onlarin rolünü ve eylemlerini tamamiyle ortaya koyuyor. Sadece böyle yapmak suretiyle, saldirganla savasmak için tüm halkin güçlerinin genel seferberligini tüm ulusun seferberligini saglayabiliriz.

Savas sirasinda önderligini güçlendirmek için parti, kadrolarini ve üyelerini egitmeli ve, gelistirmeli, hücrelerini saglamlastirmali ve çalismalarini düzenli olarak ilerletmelidir.
Kadrolar ve üyeler partinin politik çizgisini ve partinin tespit ettigi somut ilkeleri yaymali, ve yiginlari bunlari anlamalari ve uygulamalari için egitmeli ve örgütlemelidir. Bu nedenle onlarin egitimleri ve takviyeleri savas esnasinda partinin bölünmez önderligini saglamada anahtar bir sorun ve partinin insasinda temel bir görevdir. Savas boyunca önderligin gereksinmelerini karsilayacak kapasitede yeterli bir vasifli kadrolar gövdesine sahip olmak zorundayiz. Partinin önderligini heryerde güçlendirmek ve tüm cephelerde yiginlara rehberlik etmek için parti üyeligini etkin bir sekilde genisletmeliyiz.
Parti kadrolarinin ve üyelerinin egitiminde ve beslenmesinde zorunlu görev, onlarin sinif ruhlarini ve öncü karakterlerini yükseltmektir. Herseyden önce, onlar kesin olarak isçi sinifina bagli ve Marksizm-Leninizm, coskulu yurtseverlik, tam bir devrimci ruh, dövüsmeye sarsilmaz bir istek ile dolu ve ulusal kurtulus ve komünist ideal için kendilerini feda etmeye hazir olmalidirlar; onlar daima sinif mücadelesinin ve ulusal kurtulus mücadelesinin ön saflarinda olmalidirlar.
Geçen onyillarin siddetli mücadelesi kanitlamistir ki, parti kadrolari ve üyeleri her sart altinda kahramanca mücadele ettiler ve halkin derin sevgisini ve büyük güvenini kazandilar. Bir çogu bagimsizlik ve vatanin özgürlügü, sosyalizm ve partinin ve halkin devrimci davasi için hayatlarini feda ettiler. Bu partimiz için büyük bir kivanç ve onurdur.
Görevlerini yerine getirmek için, parti kadrolari ve üyeleri yiginlara dövüste ve halk savasinin diger alanlarinda önderlik etme yeteneginde olmalidirlar. Askeri egitim, ordudakiler ve diger kesimlerdekiler de dahil parti kadrolari ve üyeleri için acil bir sorun haline geliyor. Silahli ayaklanmanin hazirlanmasi döneminde, Merkez Komite Parti kadrolarini ve üyelerini askeri egitimini izlemeye çagirdi. Fransiz sömürgecilerine karsi verilen direnis savasi en zor ve en güç asamasina girdiginde, 1951'de toplanan Ikinci Parti Kongresi tüm partide askeri egitimi ilerletmeye ve tüm kollari direnis savasina hizmet etmeleri için harekete geçirmeye karar verdi. Amerikan saldirisina karsi bugünkü savasta, parti kadrolari ve üyeleri silahli mücadelede, haberlesme ve ulasimda ve azgin bir savas kosullarindaki ekonomik, kültürel ve saglik gelismelerinin degisik alanlarinda hizla olgunlastilar ve birçok deneyim kazandilar.
Uzun süreli bir savasta egitilen bu parti kadrolari ve üyeleri gövdesi partimiz için direnisi zafere ve devrimi daha ileriye götüren çok degerli bir varligi olustururlar.
Partinin temel örgütlenmesi olan hücre yiginlarla sikica baglidir. Ayni zamanda parti ile halk arasindaki baglanti ve sebatla devam edeli devrimci savasta taban seviyesinde, amansiz bir savasta her zaman ve her cephede yiginlarin önderidir. Hücrelerin etkinliklerini artirmak, orduda ve bölgelerde, kirsal kesimde ve kentlerde, cephede ve geri bölgelerde, en siddetli mücadelelerin meydana geldigi düsman isgali altindaki bölgelerde bile kuvvetli hücreler kurmaliyiz. Parti hücresi taban seviyesinde direnisin önde gelen nüvesidir. Güçlü, sadik ve yetkin parti hücreleri olmaksizin tüm cephelerde halk savasinin genis ve siddetli bir yükselisi olamaz. Her yörede, her ordu biriminde; hücre; çok yönlü, merkezilesmis ve birlesmis bir önderlik olusturarak, devamli olarak etkin liderlik göstermeli, her kosulda kararli olmali, savasa ve tüm diger etkinliklere rehberlik etmelidir.
Parti hücresini güçlendirmeli ve tüm alanlarda çalismasini ilerletmeli, üyelerinin egitimine ve üyeliginin genislemesine, komitesinin güçlenmesine ve önderliginin mükemmellesmesine büyük önem vermeliyiz. Basariyla dövüsmek ve tüm diger görevleri yerine getirmek için hücrenin saglamlastirilmasi görevi ile her yörede, her ordu biriminde önderligi almasi görevini birbirine baglamaliyiz. Hücre savas zamaninda önderlik görevini sürdürmeli ve bu isi yaparken kendini güçlendirmelidir. Geçen onyillardir partimiz tarafindan sürdürülen uzun süreli mücadele esnasinda, birçok ordu biriminde, tüm yörelerde, cephede ve tüm diger alanlarda, birçok cesur ve dinamik hücreler, gerçek çelikten kaleler, taban seviyesinde halk savasinin degerli öncü nüveleri ortaya çikti.
Deneyimlerinin rehberligiyle ve atesli devrimci duygularla canlanan halkimiz partiye kesin güven duymaktadir. Partimiz ve onun büyük önderi Ho Chi Minh'le çok gurur duymaktadirlar. Parti, çevresinde yakindan birlesen halk yiginlarina samimi bir sekilde baglidir. Sadece partimiz sinif çikarlarini Vietnam ulusunun çikarlari ile mantiklica birlestirebilir, sinif faktörü ile ulus faktörünü, gerçek yurtseverlik ile yüksek proleterya enternasyonalizmini ittifaka sokabilir, bin yillik parlak geleneklerimizi sürdürebilir ve halkimiz için parlak bir gelecek yolu açabilir. Sadece partimiz, emperyalist saldirganlari yenmek için ulusumuzun güçlerini en yüksek biçimde harekete geçirebilir ve dünya devriminden en büyük destegi saglayabilir. Halk ayaklanmasinin ve halk savasinin zaferini garantileyen zorunlu kosul partinin önderligini durmaksizin güçlendirmektir.

Hiçbir sey bagimsizlik ve özgürlükten daha degerli olamaz... !

Baskan Ho Chi Minh'in sanli bayragini yukarida tutalim ve Amerikan saldirganlarini tamamiyle yenmek için cesaretle ileri atilalim.
Birkaç onyil içinde, halkimiz, ulusumuz partinin önderligi altinda parlak zaferler kazardilar. Bagimsizlik ve özgürlük çagi, sosyalizm çagi basladi. Ho Chi Minh devri, ulusumuzun en parlak ve sanli dönemi dogdu.
Halkimizin kazandigi tüm zaferler partimizin kesin ve basiretli önderliginden, mantik ve muhakemeye dayanan politik ve askeri çizgisinden gelir. Onlar, partinin kurucusu, ögretmeni ve önderi, halkimizin silahli güçlerinin sevilen ve saygi duyulan babasi Ho Chi Mnh'in adi ile birlesir.
Baskan Ho Chi Minh isçi sinifimizin ve ulusumuzun büyük önderi, hayat verici bir stratejist, bir ulusal kahraman, çagimizdaki uluslararasi komünist hareketin ve ulusal-kurtulus hareketinin seçkin bir militanidir. O, proleterya enternasyonalizmi ile sikica birlesmis gerçek yurtseverligin yüksek bir sembolüdür. Marksizm-Leninizm, ülkemizin özel kosullarina uygulayan ilk komünist olarak, soylu bir bagimsizlik ruhu ile dolu cesur ve yaratici bir devrimci çizgi tespit etti ve halkimiza ilerleyen yolunda önderlik etti. Ulusal-demokratik devrim, sosyalist devrim, halk savasi ve uluslararasi iliskilerimiz için partimiz ve Baskanimiz Ho Chi Minh tarafindan koyulan devrimci çizgimizden iftihar ediyoruz. Bu çizgiyi izleyerek devrimci görevimizi yapmaya nihai zafere kadar devam edecegiz.
Baskan Ho Chi Minh, bastanbasa kahramanlik ve yilmazlikla dolu dört bin yillik tarihinde "Vietnam ulusunun en iyisinin sembolüdür"; o, keza, isçi sinifinin tam devrimci ruhunun sembolüdür. Bize, "bagimsizlik ve özgürlükten daha degerli hiçbir sey olmadigini" hatirlatti, biz de bagimsizligimizi kaybetmekten ve kölelige düsmektense herseyden fedakarlik etmeliyiz.
Yine Ho Chi Minh:
"Sadece sosyalizm ve komünizm dünyadaki ezilen halklari ve emekçileri kurtarabilir" [
24*] dedi.
Bu ulusumuzun kurtulusu için verdigi uzun süreli mücadeleden dogan bir gerçek, çagimizin gerçegi, isçi sinifinin ulusal kurtulus mücadelesinin ve sosyalizme giden yolu açan mücadelenin gerçek lideri oldugu çagin gerçegidir. Bu ulusumuzun boyunegmez ruhunu, halkimizin sarsilmaz kararliligini gösterir. Baskan Ho Chi Minh tarafindan asilanan ideoloji halkimizi tüm deneylerin üstesinden gelmeye ve ne pahasina olursa olsun bagimsizligini ve özgürlügünü zorla ele geçirmeye yüreklendiren kuvvetli bir motive edici güçtür.
Baskan Ho Chi Minh bize;
"Halkimizin Amerikan saldirisina karsi mücadelesi daha fazla mesakkat ve fedakarliklara katlanmak zorunda kalsa bile, biz nihai zaferi kazanmaya mahkumuz. Bu bir kesinliktir." diyor.
Amerikan saldirisina karsi verilen mücadele, ulusumuzun en büyük direnis savasi, simdiki, çagda en devrimci güçlerle en gerici güçler arasindaki vahsi bir güç denemesidir. Halkimizin zaferi dünyanin devrimci güçlerinin ve ilerici halklarinin genel zaferidir. Nihai zafere kadar Amerikan saldirganlarina karsi savasmak bizim kutsal ulusal görevimiz ve yüce uluslararasi ödevimizdir.
Amerikan emperyalistleri agir çöküntülere katlaniyorlar ve kaçinilmaz yenilgiye dogru sürükleniyorlar. Buna ragmen, Güney Vietnam'da hâlâ saldirilarina ve uluslararasi jandarma rollerine devam ediyorlar. Nixon'un ofisinde verdigi beyanlar ve politikasi bu inatçiligi açiga çikartiyor. Savasi "Vietnamlilastirmak" suretiyle, Washington askeri çözümü ve güçlü pozisyonu, saglamayi gözlemeye devam ediyor. "Johnson'un savasi" "Nixon'un savasi" haline geliyor. Nixon yönetimi Vietnam'daki askeri macerasini daha derinlestiriyor. Bu, halkimiza, dünyanin devrimci ve barisçi güçlerine, ve ayni zamanda Amerikanin ilerici halkina karsi bir meydan okumadir.
Halkimiz Amerikan emperyalistleri tarafindan Güney Vietnam'da icra edilen Ngo Dinh Diem fasist rejimini destekleyen yeni-sömürgeci politikayi engelledi. Onlari "özel harp"te yendik. Keza "sinirli savaslarini" onlarin en artirilmis yüksek noktalarinda bozduk, simdi bir çökme ve basarisizlik asamasinda olan Amerikan emperyalistleri, nasil birliklerini küçük miktarlarda geri çekerek ve yenilenmis bir "özel harp"i eskisi gibi sürdürerek, saldirgan savaslarini uzatmak suretiyle kazanmayi umut edebilirler.
Amerikan saldirganlari halkimiza karsi çok büyük suçlar isliyorlar. Vahsi katliamlar, nice Ba Lang Ans ve Son Mys'ler, ülkemizin Güneyinde nice yeni Oradours ve Lidicesler! [
25*] Onlar en barbar fasistler, 20.y.y.'in Hunlaridir.
Saldirganlara ve hainlere amansiz bir kin besleyen Güneyli yurttaslarimiz ve Güney Vietnam Cumhuriyeti Geçici Devrimci Hükümeti ve Ulusal Kurtulus Cephesinin önderligindeki Kurtulus Ordusu bagimsizlik ve özgürlügü kazanmak ve ülkemizin barisçi yeniden birlesmesine dogru ilerlemek için onlarin tüm savasçi tasarilarini bozmaya her zamankinden daha kararlidir.
Partimiz, ordumuz ve halkimiz içtikleri seref andini hayata geçirmeye, Baskan Ho Chi Minh'in kutsal anisina sadik kalmaya kararlidir: "Ulusal bagimsizlik bayragini daima yüksekte tutmak, Amerikan saldirganlarina karsi dövüsmek ve yenmek, Güneyi kurtarmak, Kuzeyi savunmak ve ülkeyi yeniden birlestirmek."[
26*] Barisçi, birlesmis, bagimsiz, demokrat ve mamur bir Vietnam'in kurulusuna katkida bulunmak için Amerikan emperyalistlerine karsi savasmaya sonuna kadar devam edecekler.

Biz kazanacagiz!

Vo Nguyen Giap
Hanoi, Aralik 1969

0 yorum:

Blogger Template by Clairvo